top of page

Valg av munnharpe

Hvilken tone skal jeg velge?

Om man skal lære seg slåttespel kjøper de fleste munnharpe stemt i G eller A som første munnharpe, de ligger midt på treet i tonehøyde og passer til mye. Det er også disse tonene som oftest blir brukt i kurs.

Ved samspill eller til annet bruk enn slåttespel (f.eks, som rytmeinstrument) vil muligens andre toner være mer aktuelle.

Lysere harper vil være bedre egnet for de med mindre munnhule (f.eks. barn), da vil A være enklere å lære på enn G.

Ved høyt stemte harper vil lyden bli noe svak, men til gjengjeld vil tonene være klare, mens ved dype harper vil det hos noen kreve litt trening for å finne de dypeste tonene, da er det fordel med stor munnhule, derfor vil det være ulikt hvor utfordrende dette kan være.

​

Hvilken type munnharpe skal jeg velge?

Setesdalsmodellen som er basert på eldre Setesdalsharper har en litt stivere fjør, en noe 'grovere' lyd, og høyere volum. Den er også noe lengere.

Telemarksmodellen har mykere fjør, og er mer melodisk av seg, men har også litt svakere volum. Denne vil være snillere mot tennene (pga. myk fjør) og derfor mer behagelig å spille på over lengere perioder.

Merk at forskjellene med stivhet i fjøra, volum og lengde, også varierer ut fra tonehøyde, derfor vil en dypt stemt setesdalsharpe ha mykere fjør enn en lyst stemt telemarksharpe. De nevnte forskjellene er heller ikke enorme, og de fleste vil ikke høre forskjell på Telemark- og Setesdalmodellen, men bare merke det når man spiller selv. Hva som er best er helt individuelt.

Nybegynnerharper er laget for å være rimeligere i pris og samtidig være god å lære på. Lydene i denne er noe mykere (i mangel av ett bedre ord) og har forholdsvis stiv fjør.

​

Hvor kan jeg lære å spille?

Det finnes lokale aktører noen få plasser som holder kurs. Norsk munnharpeforum holder årlige kurs høst og vår, du finner mer info om dette på nettsidene deres, munnharpe.noI tillegg har de nettkurs for nybegynnere og viderekommende her.

bottom of page